Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Aktivnosti vatrogasaca tijekom ožujka 2020. godine

Karta OBŽ

Vatrogasci na području Osječko-baranjske županije osim redovnih vatrogasnih aktivnost, aktivno sudjeluju i u borbi s globalnom pandemijom Korona virusa.

U periodu od siječnja do ožujka, dakle prva tri mjeseca ove godine na području Osječko-baranjske županije bilo je ukupno 144 požarnih intervencija i 117 tehničkih intervencija u kojima je ukupno bilo angažirano 1431 vatrogasac i 385 vozila i jedno plovilo. U ožujku je bilo ukupno 50 požarnih i 24 tehničke intervencije. To je u odnosu na ožujak 2019. godine smanjenje broja intervencija jer je u tom periodu bilo 192 požara i 20 tehničkih intervencija.

U periodu od pojave Korona virusa u Hrvatskoj vatrogasne postrojbe u Osječko-baranjskoj županiji provode u novonastalim uvjetima izvanredne operativne aktivnosti. Primjenjuje se duži smjenski rad, provode se sve zaštitne mjere, zabranjeno je nepotrebno okupljanje u vatrogasnim objektima, a u u proteklom periodu provodile su se uz uobičajene aktivnosti gašenja požara i tehničkih intervencija i slijedeće aktivnosti:

  • nadzorni obilasci lokacija na kojima su se, eventualno, kršile propisane mjere i upozoravanje na dosljedno provođenje važećih uputa Stožera CZ propisa.
  • ispomoć policiji kod evidentiranja osoba koje ulaze na područje Osječko baranjske županije
  • ispiranje prostora dezinfekcijskim sredstvima

Na području Osječko-baranjske županije iz dobrovoljnih vatrogasnih društava na ovim je aktivnostima ukupno bilo angažirano 167 osoba.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka poslala je jednu vatrogasnu autoljestvu s vozačem na ispomoć zagrebačkim vatrogascima.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka

Prenosimo iz Hrvatske vatrogasne zajednice:”Nakon potresa u pomoć zagrebačkim vatrogascima stigla su vozila iz Karlovca, Bjelovara, Varaždina, Virovitice, Slunja i Siska. Zbog velikog broja intervencija na sanaciji, izdana je zapovijed za angažiranje autoljestvi iz cijele RH”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. “Početak rada ove dislokacije je 31. ožujka, a iz 9 županija su upućena vatrogasna vozila za spašavanje i radove na visini i to iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova: Velike Gorice, Dubrovnika, Krapine, Slavonskog Broda, Slatine, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina”, objasnio je zapovjednik Tucaković i dodao kako ta vozila ostaju na radu u Zagrebu do 7. travnja. “

Objavljeno: 06.04.2020.