Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Aktualno iz potresom pogođenog područja

Petrinja JVP Osijek

Uz operativne aktivnosti na područjima pogođenim potresom, vatrogasci iz cijele Hrvatske su se uključili u prikupljanje humanitarne pomoći za stradale građane.

Preko 700 vatrogasaca iz Sisačko-moslavačke županije zajedno s kolegama iz 17 vatrogasnih zajednica županija, uključeno je u saniranje posljedica katastrofalnih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak i Glinu. Ostale vatrogasne postrojbe su stavile ljudstvo i tehniku na raspolaganje kako bi sukladno zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića mogli otići na ispomoć u potresom pogođeno područje.

Osječki vatrogasci koji su samo nekoliko sati nakon potresa krenuli na područje Petrinje, zatekli su šokantne prizore. Naši vatrogasci rade na poslovima pretraživanja ruševina kuća i zgrada te rušenju dimnjaka koji predstavljaju veliku potencijalnu opasnost.

I ostale vatrogasne postrojbe u Osječko-baranjskoj županiji spremno čekaju na eventualni poziv – spremno je 200 operativnih vatrogasaca s 30-tak kombi vozila i potrebnom opremom. Jedini potražni vatrogasni tim Vacika Brajdić s potražnim psom Dona kao i auto-ljestva DVD Osijek Gornji Grad s vozačem također čekaju poziv da krenu.


No, vatrogasci su uz operativne aktivnosti, pristupili prikupljanju hrane, higijenskih potrepština te drugih sredstava neophodnih za građane pogođene potresom. U velikom broju dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirano je prikupljanje pomoći, a prema uputama Hrvatskog crvenog križa, čiji su djelatnici sastavili popis najpotrebnijih namirnica.

Zbog toga je i županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić uputio zapovjednicima vatrogasnih zajednica Naputak o načinu prikupljanja pomoći u vatrogasnim postrojbama.

Ponude za pomoć stižu sa svih strana. Vatrogasci iz cijele Hrvatske zovu kako bi dovezli prikupljene potrepštine. Trenutno imamo veliku količinu potrepština, te smo neke pošiljke morali i odbiti. Ali, sanacija područja će potrajati dugo i svaka pomoć će dobro doći. Kad ovaj prvi udar prođe, imat ćemo bolji uvid što će sve trebati vatrogascima za daljnji rad – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su pomoć ponudili vatrogasci Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske.

Objavljeno: 31.12.2020.