Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

DISLOKACIJA U SUPETAR NA BRAČU

dislokacija vzg belisce

Članice vatrogasnih postrojbi u Osječko-baranjskoj županiji od ove godine sudjeluju u dislokaciji vatrogasnih snaga na priobalje.

Hrvatska vatrogasna zajednica temeljem odluke Glavnog vatrogasnog zapovjednika od ove je sezone uvela jednu značajnu novinu u operativnoj provedbi posebnih mjera zaštite od požara u priobalju tijekom ljeta te je prvi put počela s dislokacijom operativnih vatrogaskinja.
Kolege u Supetru na Braču su prihvatili ovu ideju o dislokaciji vatrogaskinja i otvaranja nove (samo) ženske baze na otoku Braču mjesto Supetar, smještaj u DVD Supetar, a na tragu toga Vatrogasna zajednica Osječko baranjske županije je pokrenula osnivanje ženskog vatrogasnog interventnog tima za gašenje požara otvorenog prostora koji će biti na raspolaganju za redovnu dislokaciju pomoći u priobalju.S područja VZG Belišće u ženski tim su bile uključene dvije operativne članice BARBARA SVRTAN i JASNA VRBANIĆ, koje su dislokaciju 2023. godine odradile u SUPETRU.
Njihovi dojmovi i iskustva su sljedeća:

Barbara Svrtan, 21 godinu, profesionalni vatrogasac:
• Barbara je dobrovoljni vatrogasac i operativna članica DVD-a Veliškovci, a ove 2023. godine je završila državnu vatrogasnu školu u Osijeku.
• Ona je bila prva grupa ženske dislokacije na otoku Braču te je odlučila vratiti se i odraditi sezonu kao profesionalni vatrogasac i steći neka nova iskustva.• Također je prezadovoljna otvorenošću kolega koji su ju prihvatili kao svoju. Zajedno sa smjenama odrađuje vježbe kako bi naučila nešto iz njihovih iskustva.
• Nada se kako će ona i njezine kolegice po povratku svojim matičnim DVD- ovima moći prenijeti svoje znanje koje su stekli na ovoj dislokaciji.
• Govori kako ne bi htjela da ovaj projekt prestane s radom i da se nada da će se do godine vratiti, kako bi mogla proširiti svoje znanje o šumskim požarima.

Jasna Vrbanić, 33 godine, profesionalni vatrogasac:
• Jasna je dobrovoljni vatrogasac i operativna članica u DVD-u Belišće već duži niz godina, a profesionalni je 7godina.
• Ona se ove godine odlučila prijaviti na prvu žensku dislokaciju te je u četvrtoj grupi dala svoj doprinos i znanje na otoku Braču u Supetru.
• Tako je dobila svoju smjenu koju čine 4 profesionalna vatrogasca sa otoka Brača.
• Ona nam govori kako je ovo jedno predivno i vrlo poučno iskustvo, kako je puno naučila tako je stekla puno prijateljstava. Govori kako ni u jednom trenutku nije bila izostavljena iz bilo kojeg zadatka i da je iznenađena pristupačnosti i ljubaznosti kolega iz DVD-a Supetar.
• Njezina dislokacija je prošla vrlo mirno što se tiče šumskih požara i rada na terenu, ali zato su sve uspjeli nadoknaditi mnogobrojnim vježbama i predavanjima.
• Rekla je da se nada i da će se ovaj projekt sa ženskom dislokacijom nastaviti te da će doći i sljedeće godine.

Imenovane i sve ostale vatrogaskinje su pokazale da se ravnopravno mogu nositi s vatrogascima u rješavanju svih zadaća i zajednički odrađivati vatrogasne intervencije, te uvježbavati mnogobrojne zahtjevne vježbe s ciljem što kvalitetnijeg i bržeg ispunjenja zadatka.
Ovom prilikom im se zahvaljujem i ponosno zajednički koračamo u nova vatrogasna iskušenja.

Dubravko Čovčić

Objavljeno: 30.08.2023.