Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Dodijeljena najviša vatrogasna priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice

Grubišić povelja

Osječki vatrogasci Radoslav Grubišić i Stjepan Jurman te Dragutin Kores iz Šaptinovaca dobili su Povelju s likom Mirka Kolarića za životno djelo u vatrogastvu. Počasni predsjednik DVD Retfala Osijek dobio je Povelju s likom Đure Deželića.


Ta priznanja najveća sue priznanja za operativni rad u vatrogastvu, a dodijeljena im je na svečanosti u povodu 145. godišnjice Hrvatske vatrogasne zajednice. (Prenosimo iz “Glasa Slavonije”)

Radoslav Grubišić (64) vatrogastvom se počeo baviti još 1970., u dobi od 12 godina. Nakon dobrovoljnog vatrogastva radio je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek punih 35 godina. Tijekom 2019. otišao je u mirovinu i od tada je opet u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gornji grad Osijek. U DVD-u Gornji grad bio je zapovjednik 24 godine, dok nije postao predsjednik. I dandanas mu “vatrogasna krv” ne da mira te i dalje aktivno sudjeluje u intervencijama.”Vatrogastvo nije posao, to je život, i tome se prilagodila cijela moja obitelj, jer smo svi vatrogasci. Supruga mi je vatrogasac, obje kćeri bile su u vatrogascima dok se nisu udale, nećak je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe na Krku, a i pokojni mi je punac bio profesionalni vatrogasac”, objašnjava Grubišić prisjećajući se nekih od najtežih intervencija u kojima je sudjelovao.

“Najteže intervencije u Osijeku uvijek su se događale u mojoj smjeni dok sam bio profesionalni vatrogasac. To je bila eksplozija minsko-eksplozivnih sredstava u dvorištu policije, požar punionice plina u Croduxu, požar u Dravi International, požar Getroa i skladišta šećera u Šećerani… Bio sam na jako puno intervencija u životu, ne mogu ih ni nabrojiti, ali mislim da ih je bilo više od tisuću, što manjih što većih. Povelja koju sam dobio znači mi jako puno, znači da su moji prijatelji i suradnici prepoznali moj rad i predložili me za to. To je zaista prestižno priznanje u vatrogastvu i jako sam ponosan”, kaže osječki vatrogasac. Dodaje da je i obitelj ponosna na njega iako supruga kroz šalu kaže “ima on i puno mana”.

Između ostaloga, Grubišić se ponosi i time što nikada nitko od njegovih “dečki” na intervenciji nije ozlijeđen. “Nikada nisam bio ozlijeđen, kao ni itko od mojih dečki na intervenciji. Uvijek smo radili prema pravilima struke, jer je sigurnost ljudi najvažnija. Ono što gori, izgorjet će, ali zdravlje i ljudski život ne može se vratiti. Uvijek sam se brinuo o sigurnosti ljudi, to je najvažnije. Zaista sam imao sreću da uza sve velike požare nitko nije stradao”, kaže Radoslav Grubišić, dodajući kako mu je velika čast i zadovoljstvo biti predsjednik osječkog DVD-a koji nagodinu slavi 150 godina postojanja i rada. Za tu prigodu renovirali su autoljestve iz 1930. godine, a trenutno su u nabavi nove autocisterne obujma 7000 litara vode.
Obiteljska tradicija
Grubišić je više puta odlikovan. Dobio je, između ostaloga, Povelju humanosti Osječko-baranjske županije. Ta povelja javno je priznanje pojedincima i skupinama građana koji su se svojim djelovanjem istaknuli u poduzimanju djela kojima je uz vlastiti rizik otklonjena pogibija. Tu je povelju dobio jer je, dok je bio profesionalni vatrogasac, uspješno vodio operaciju gašenja požara u krugu tvornice Drava International. O vrijednosti tog djela govori i profesionalno priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, koja ga je uvrstila na listu “najpothvata” u 2015. godini. Uza sve to, Grubišić je i hrvatski dragovoljac i sudionik Domovinskog rata.

Da su njegovi kolege također ponosni na njega, svjedoče i riječi Zorana Pakšeca, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, koji je dugo godina radio s Radoslavom Grubišićem. “Ponosni smo na našeg bivšeg kolegu što je dobio povelju za životno djelo. To jako puno znači i nama mlađima kao poticaj da idemo njegovim stopama. Njegova požrtvovnost vidjela se na brojnim intervencijama u kojima je sudjelovao”, rekao je zapovjednik JVP-a Osijek.

Stjepan Jurman (64) također je cijeli život proveo kao vatrogasac. “Puno mi znači povelja za cjeloživotni rad i sav maj doprinos u vatrogastvu. Profesionalni vatrogasac bio sam 42 godine, a dobrovoljni sam od svoje sedme godine. Tijekom 2018. dobio sam Povelju humanosti Osječko-baranjske županije za humana djela učinjena u vatrogastvu. Trenutno sam zapovjednik DVD-a Retfala i izlazim na intervencije i dalje. Najteže su mi bile intervencije tijekom Domovinskog rata. Dok su svi građani išli u podrum, mi smo išli gasiti požare u objektima i na otvorenom i na prvu liniju”, kaže Stjepan Jurman. Kako dodaje, i u njegovoj obitelji vatrogastvo je tradicija.

Stjepan Jurman dao je neizmjeran doprinos u spašavanju i gašenju požara na području Vatrogasne zajednice Osijek i cijele Hrvatske. Nakon što je stekao zvanje vatrogasnog inženjera sigurnosti, smjera vatrogastvo, znanje je prenosio na buduće generacije vatrogasaca i kao predavač suradnik često je predavao na Višoj školi za sigurnost na radu i zaštitu od požara u Zagrebu. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici član je povjerenstva za natjecanja, vatrogasni sudac i međunarodni vatrogasni sudac. U ratnoj 1991. godini dao je svoj obol braneći Osijek i okolicu. Kao zapovjednik sudjelovao je u gašenju požara i spašavanju života na požarima velikih razmjera, među kojima je požar na plinskoj stanici – pretakalište Brijest, zgradi Hrvatskog narodnog kazalištu u Osijeku i zgradi županijske uprave.

Dragutin Kores (80) u vatrogastvu je od 1959. godine. Obnašao je dužnosti predsjednika i zapovjednika DVD-a Šaptinovci. Zaslužan za izgradnju vatrogasnog doma i garaža, te nabavku navalnog vozila. Inicijator osnivanju vatrogasnih odjeljenja djece i mladeži, te ženskih odjeljenja DVD-a Šaptinovci, s kojima je sudjelovao na tri državna natjecanja. Obnašao je i dužnost predsjednika VZ Našice u dva mandata. Nakon osnivanja VZO Đurđenovac 1997. godine vršio je dužnost predsjednika u tri mandata. Njegovom zaslugom nabavljena je vrijedna oprema za sva društva sa VZO Đurđenovac. Danas je počasni predsjednik VZO Đurđenovac.

Stjepan Klarić (81) predano radi u vatrogastvu od 1958. godine. Kroz svoj šezdeset-godišnji rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Retfala Osijek dokazao se kao požrtvovna, humana osoba, spremna djelovati te pomoći i to kroz nebrojene vatrogasne intervencije spašavanja i gašenja požara, tehničkih intervencija, kao učitelj,predavač i instruktor mladima (djeci i mladeži te mladim vatrogascima) članovima društva, kao zapovjednik DVD i predsjednik DVD. U Vatrogasnoj zajednici Osijek obnašao je dužnost predsjednika Vatrogasne zajednice Osijek od 2009. godine do 2020. godine. Danas obnaša dužnost počasnog predsjednika DVD Retfala Osijek.

Objavljeno: 22.12.2021.