Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

DVD Osijek Gornji grad obilježio stoljeće i pol djelovanja

DVD Osijek Gornji grad

Bogat program važne obljetnice započeo je još 30. travnja 2022. godine organizacijom Fire Combat natjecanja Memorijal Matija Jakuš a završio svečanom sjednicom 18. lipnja u zgradi Vikarijata u Osijeku.


Nakon uspješno održanog Memorijala/ Fire Combat natjecanja 30. travnja, DVD osijek Gornji grad podario je građanima i svojim članovima i simpatizerima bogat program.

20. svibnja otvorena je u Arheološkom muzeju u Osijeku Izložba fotografija i karikatura na temu vatrogastva, izložba starih slika i vatrogasnih rekvizita. Nadalje dan poslije, 21. svibnja na Trgu Slobode građani su počašćeni Koncertom puhačke vatrogasne glazbe, uz bogati program koji su izveli Puhački orkestar DVD Valpovo te Osječki puhački orkestar.

28. svibnja 2022. održana je na Trgu Ante Starčevića pokazna vježba u kojoj su . sudjelovali sva gradska dobrovoljna vatrogasna društva i javna vatrogasna postrojba grada Osijeka. U više navrata organizirana je manifestacija Otvorena vrata vatrogasnog društva a bilo je i posjeta školama i vrtićima.


Dana 17. lipnja održana je u Knjižari “Nova” promocija Monografije u povodu 150 godina DVD-a Osijek Gornji grad. Ova bogato opremljena monografija vrlo je dobro primljena kod stručne javnosti a predstavlja važan izdavački poduhvat DVD Osijek Gornji grad kojim se željela sačuvati i popularizirati bogata povijest ovog društva.


Konačno, centralna proslava visoke obljetnice započela je u subotu, 18. lipnja dočekom brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva u prostorijama društva, nakon čega je upriličena na Trgu Ante Starčevića smotra vatrogasne tehnike i opreme na kojoj su građani i gosti mogli vidjeti vozila svih gradskih vatrogasnih društava (Osijek Donji Grad, Retfala Osijek, Tenja i Sarvaš) i javne vatrogasne postrojbe. Članice i članovi DVD Karanac izveli su pokaznu vježbu s zaprežnom ručnim vatrogasnom štrcaljkom a posebnu poažnju privukle su nedavno restaurirane vatrogasne Autoljestve Magirus iz 1930. godine DVD Osijek Gornji grad kao i obnovljena povijesna oprema za gašenje .

Nakon toga održana je svečana sjednica u prostorijama Vikarijata u Osijeku. Nazočnima se obratio Glavni vatrogasni zapovjednik – Slavko Tucaković, zamjenik Župana – Mato Lukić, zamjenik Gradonačelnika grada Osijeka – Dragan Vulin. Izvršena je i primopredaja nove zastave Društva od strane Nenada Radojčića, direktora tvrtke Vatropromet. Uz ove uvažene goste sjednici su prisustvovali i dužnosnici vatrogasne zajednice Osijek i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, brojna bratska društva iz Slovenije, Mađarske, Srbije ali i iz cijele Hrvatske.

Objavljeno: 20.06.2022.