Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

GLAS SLAVONIJE: IZLOŽBA UZ 150 GODINA DVD-A ĐAKOVO – ”Vatrogastvo čine ljudi”

djakovo1

Na dan Sv. Florijana otvorena je izložba DVD Đakovo u Kući Reichsmann u Đakovu a sve u sklopu obilježavanja 150 godina postojanja ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva.


Sto i pedeset godina djelovanja DVD-a Đakovo pretočeno je u izložbu, svojevrsni vremeplov kroz tih stoljeće i pol. U povodu jubileja slijede monografija i nosač zvuka, a 11. rujna svečanost

Njezin autor Bruno Bunjevac koncipirao ju je kao spoj staroga i novoga, prezentirajući staru vatrogasnu opremu, već požutjele spise, vatrogasne zastave i odore, fotografije i dr., vraćajući u 3. lipnja 1872. godine kada je grupa naprednih građana Đakova osnovala društvo, samo osam godina nakon prvog vatrogasnog društva u Hrvatskoj, onog u Varaždinu. Od tada do danas DVD Đakovo nije samo u službi zaštite i spašavanja čovjeka i imovine od požara, nego ima i šire, društveno-kulturno značenje, a o čemu i danas svjedoči Puhački orkestar koji je nastupio i prilikom otvorenja izložbe. Ona je samo uvod u niz događanja kojima DVD obilježava vrijedan jubilej tijekom cijele ove godine.

Vatrogastvo nisu vozila i oprema, nego njegovi ljudi – rekao je Bruno Bunjevac prilikom otvorenja izložbe, najbolje saževši na čemu počiva vatrogastvo, uz poruku kako đakovački DVD ima dugu i zanimljivu prošlost. Predsjednik DVD-a slavljenika Ivan Šalamon rekao kako je izložba uvod u niz drugih programa vezanih za obljetnicu, pa je najavio monografiju o 150 godina DVD-a Đakovo, nosač zvuka Puhačkog orkestra, dok će 11. rujna biti održana središnja svečanost. Zapovjednik društva slavljenika Ivan Klemen, ujedno i zapovjednik VZ-a grada Đakova, zahvalio je Bunjevcu na svesrdnom angažmanu oko realizacije izložbe, rekavši kako ona dočarava prošlost društva te uvodi u njegovu budućnost.

Društvu slavljeniku na obljetnici su čestitali zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdenko Čarapar, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ-a Silva Wendling i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, najavivši dodatna ulaganja u vatrogastvo, i to za kupnju vatrogasnih ljestava.

– Čast mi je što za svog mandata mogu čestitati 150. obljetnicu djelovanja našem DVD-u. Izložba svjedoči o bogatoj povijesti društva, raduje me što mu pristupaju brojni mladi ljudi, dobrovoljnost je njegova velika vrijednost. I sam sam dio mladosti proveo u njemu – rekao je Mandarić.

Uz članove DVD-a Đakovo otvorenju izložbe nazočili su i drugi vatrogasni predstavnici – zapovjednik JVP-a grada Osijeka Zoran Pakšec i drugi.

Tijekom svečanosti u Kući Reichsmann dodijeljene su zahvalnice, a autoru izložbe Bruni Bunjevcu i plaketa za doprinos u organizaciji proslave jubileja društva. Pokrovitelj izložbe je Grad Đakovo, odnosno gradonačelnik, a supokrovitelj Osječko-baranjska županija. Na kraju svečanosti prikazan je i 15-minutni arhivski videomaterijal iz prošlosti rada DVD-a Đakovo, a koji je dio zbirke Foto-kino kluba Đakovo.

Glas Slavonije, 06. svibnja 2022., Suzana Župan

Objavljeno: 06.05.2022.