Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Glas Slavonije: POŽAR U “EMAUSU” Zapalio se krov, šteta je nekoliko stotina tisuća kn

požar valpovo

Požar na krovu gasilo je 12 petrijevačkih i 15 valpovačkih vatrogasaca četirima mlazovima


PETRIJEVCI – Vatrogasci Petrijevaca i Valpova u nedjelju su imali intervenciju gašenja požara na ugostiteljskom objektu “Emaus” na Satničkom ribnjaku, u kojem je nastala velika materijalna šteta.Kako je jučer priopćeno i potvrđeno iz Policijske uprave osječko-baranjske, u nedjelju, 23. svibnja, “u blizini mjesta Petrijevci, zbog širenja topline iz dimnjaka roštilja došlo je do požara na zgradi ugostiteljskog objekta. U požaru je izgorio krov te su nastala velika oštećenja u prostorijama ugostiteljskog objekta. Pravna osoba iz Osijeka oštećena je za nekoliko stotina tisuća kuna. Požar su ugasili vatrogasci DVD-ova Petrijevci i Valpovo, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba”.

Kako nam je u jučerašnjem razgovoru otkrio Tomo Maltar, zapovjednik DVD-a Petrijevci, dojava o požaru petrijevačkim je vatrogascima stigla u 9.55, a 11 minuta poslije već su bili na mjestu požara. Ukupno 12 petrijevačkih vatrogasaca stiglo je s četiri vozila, među kojima je bilo i navalno vozilo te autocisterna.

Premda nam je u dojavi bilo rečeno da gori dimnjak roštilja, kad smo došli na požarište, uvjerili smo se da je situacija jako nezgodna i da je požar već zahvatio cijelo krovište, odnosno tavan kuhinje, dakle glavni objekt ugostiteljskog kompleksa. Čak su se i vrata na tavanu već počela topiti. Kako je cijela ta zgrada opšivena lamperijom i daskama i drugim gorivim materijalom, odmah smo uočili da se vatra iznimno brzo širi, pa smo u pomoć pozvali i pripadnike DVD-a Valpovo, koji su nam priskočili u pomoć u intervenciji – priča zapovjednik Maltar, dodajući da su požar gasili s ukupno četiri mlaza vode.

Pristup hidrantima bio je slobodan, pa se intervencija odvijala bez problema, a požar je ugašen u 12.20. No, unatoč iznimnom trudu vatrogasaca, kompletno krovište je izgorjelo i morat će se mijenjati, a nagorene daske i grede također će trebati obnoviti. Sreća u nesreći bila je što je u to vrijeme u objektu bilo zaposlenika, koji su pripremali hranu, ali nitko od njih nije bio u životnoj opasnosti.

Svojim petrijevačkim kolegama odmah nakon dojave Centra 112 da je potrebna pomoć, u 10.10, na Satničkom se ribnjaku pridružuju i pripadnici DVD-a Valpovo, koji su stigli pick-upom, navalnim vozilom, autocisternom i autoljestvama, te je 15 vatrogasaca provelo unutarnju navalu jednim mlazom.

Opasni su dimnjaci od prokroma
Zapovjednik DVD-a Valpovo Stjepan Koški objašnjava nam da je ovdje bila riječ o požaru do kojeg je došlo na restoranskoj napi roštilja, odnosno metalnom dimnjaku iznad njega, koji je izrađen od prokroma, a koji je izniman vodič topline. Upravo zbog toga se požar tako brzo proširio i zahvatio pola krovišta. “Postoji tehnička norma da se takvi dimnjaci moraju periodično čistiti, jer u sebi imaju čestice masnoće, koja se lijepi na unutarnje stijenke dimnjaka i ako se ne čisti redovito, dolazi do svakojakih problema. Zato takvih dimnjaka nema puno i rijetko se ugrađuju, a, osim toga, vrlo su skupi”, poručuje zapovjednik Koški, dodajući da će tek trebati utvrditi je li se to dogodilo i u ovom slučaju.

Lidija Aničić, Glas Slavonije, 25.05.2021.

Objavljeno: 25.05.2021.