Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Hrvatski vatrogasci na svjetskom vatrogasnom kongresu

Od 6. do 8. svibnja 2024. godine u Washingtonu DC (Sjedinjene Američke Države) održan je 1. svjetski vatrogasni kongres na kojem je sudjelovao i zapovjednik VZ OBŽ.

Svjetski vatrogasni kongres (World Fire Congress-WFC) osnovan je na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u cilju rješavanja zajedničkih izazova među vatrogasnim službama diljem svijeta, pod motom „Globalna suradnja kao odgovor na globalne izazove“. Na kongresu su sudjelovala 52 nacionalna izaslanstva vatrogasnih rukovodstava sa svih kontinenata, a Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Radni posjet delegacije Hrvatske vatrogasne zajednice koju čine, Krešimir Jelić- zapovjednik vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Zoran Pakšec- zapovjednik vatrogasne zajednice Osječko baranjske županije, Zdenko Jukić- zapovjednik JVP Vukovar i Vladimir Balentović- zapovjednik JVP Županja, nastavljen je i 13., 14. i 15. svibnja u FDNY Fire Academy prezentacijama, praktičnim vježbama i razmjenom iskustava.
Tema radnog posjeta je implementacija novih tehnologija u hrvatsko vatrogastvo,kao i sigurnost vatrogasaca na intervencijama u kojima sudjeluju vozila koja za pogon koriste litij-ionske baterije.
Obavili smo niz razgovora sa kolegama iz FDNY Lithium-ion Task force vezano za požare Litij-ionskih baterija, koji su trenutno drugi po redu vodeći uzrok požara sa smrtnim posljedicama u New Yorku.
Osim razmjene iskustava i edukacije, delegacija Hr vatrogasca obišla je u pratnji kolega iz NYFD memorijali centar 9/11 i pored spomenika bivših zgrada World trade Centra, odala počast svim poginulim vatrogascima.

Uz veliku čast, a na poziv Generalnog konzula RH u New Yorku gosp. Nikice Kopačevića, bili smo na prijemu u uredu Generalnog konzulata, a nakon toga i sudjelovali na proslavi Dana državnosti RH, koja je ove godine u New Yorku održana 16. svibnja.

Zoran Pakšec

Izvor: hvz.gov.hr

Objavljeno: 20.05.2024.