Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

JVP Osijek prvi put na intervenciji koristio dron

jvp osijek

Glas slavonije: “Pri intervenciji gašenja požara koji je u subotu izbio u zgradi u Krbavskoj ulici u Osijeku profesionalni vatrogasci prvi su put koristili i dron. “

Preko Vatrogasnog operativnog centra Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka zatražila je pa i dobila odobrenje za podizanje drona od lokalne kontrole letenja kako bi imala stalni nadzor iz zraka nad stanjem na krovištu. Ukupno je odrađeno 26 minuta leta dronom.

Ovo je prvi put da je Javna vatrogasna postrojba Osijek koristila dron. Tako smo imali kompletnu sliku gornjeg dijela zgrade te su zapovjednik, zamjenik i voditelj intervencije mogli kontrolirati sve što su vatrogasci radili na krovu kao i ono što je nama najvažnije, konkretno na ovoj intervenciji, da se vidi zatečeno stanje i tijek intervencije radi bolje analize našeg djelovanja.

Javna vatrogasna postrojba Osijek je u procesu osposobljavanja pilota dronova koji bi se koristili prilikom zahtjevnih intervencija te potraga za nestalim osobama. Svakako treba naglasiti odličnu suradnju s lokalnom kontrolom letenja za civilno zrakoplovstvo – rekao nam je Davor Škarica, voditelj smjene osječkih profesionalnih vatrogasaca, koji je i upravljao dronom.

Kako doznajemo, osječki profesionalni vatrogasci za sada imaju samo jedan dron koji ne zadovoljava sve potrebne karakteristike vezane uz njihov posao i nadaju se da će uskoro biti opremljeni dronom koji zadovoljava njihove potrebe, odnosno ima za njihov rad nužnu termokameru i termoviziju.

Podsjetimo, gašenje požara u zgradi u Krbavskoj 15 bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o požaru cijele vertikale jednog ulaza. Požar je zahvatio cijelu površinu krovišta koje je bilo visine oko jedan metar, a bilo je sastavljeno od drvene građe i greda te prekriveno daskom i limom.

Početno gašenje vatrogasci su izvršili s četiri S9 aparata kako bi se usporilo napredovanje požara dok se postavi tlačna pruga s navalnim vozilom, a do postavljanja pruge pokušano je korištenje mlaza iz mokre hidrantske mreže zgrade, no i tu su vatrogasci naišli na problem jer je cijev iz ormarića bila oštećena.

Uz plastičnu vertikalnu ventilacijsku cijev gorjelo je u 11 stanova, što je predstavljalo opasnost da se požar proširi na stanove. U nekoliko stanova postojali su nezaštićeni otvori prema ventilacijskom oknu dok su neki zatvarani papirom i krpama koje su gorjele što je dodatno povećavalo opasnost od širenja požara.

GLAS SLAVONIJE, 7. rujna 2021. S.Lacić

Objavljeno: 08.09.2021.