Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Međunarodna suradnja: Zajednička obuka korisnika dišnih aparata

Poligon Našice Labirint

Na Poligonu VZŽ smještenom u DVD Našice dana 15. studenog održana je zajednička obuka u kojoj su sudjelovali i vatrogasci iz Republike Srbije.

Zajednička aktivnost održana je u okviru EU projekta “Together we stand (Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – Zajedno smo jači)”. Uz vatrogasce iz Hrvatske u obuci su sudjelovali i pripadnici DVD-a Stapar i DVD-a Bezdan iz Republike Srbije.

Nakon teorijske obuke korisnika vatrogasnih dišnih aparata, održan je i praktični dio obuke na Poligonu županijske Vatrogasne zajednice, smještenom u vatrogasnom vježbalištu u Našicama. Poligon za obuku korisnika dišnih aparata za županijsku Vatrogasnu zajednicu nabavila je Osječko-baranjska županija u sklopu projekta „Together We Stand “. Ovaj poligon vrijednosti 1,5 milijuna kuna nabavljen je prošle godine, a služi za provjeru sposobnosti korisnika dišnih aparata te je od koristi i na usluzi vatrogascima i pripadnicima drugih hitnih službi u istočnoj Hrvatskoj, ali i susjednih država. Radi se o najmodernijem tipu poligona za obuku vatrogasaca koji se trenutno koristi u Hrvatskoj.

Projekt ‘’Together we stand’’ provodi se u sklopu programa INTERREG-IPA CBC CROATIA – SERBIA 2014 – 2020., a projektni partneri su Unikom Osijek, d.o.o., Osječko-baranjska županija i Udruga za kreativni razvoj Slap iz Hrvatske te Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 2,3 milijuna eura d čega ulaganja u vatrogasnu opremu iznose 209.000 eura, a sufinanciran je sa 85 posto europskim sredstvima.

Vježbi su prisustvovali predstavnici projektnih partnera: Unikom Osijek, RRA Bačka, Osječko-baranjska županija i Udruga Slap kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave: gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Važnost projekta je istaknula i direktorica Regionalne razvojne agencije Bačka Ivana Krsmanović koja je izrazila nadu da će ovako značajni projekti biti realizirani i ubuduće.

Osječka televizija, 15. studeni 2021. godine

Objavljeno: 15.11.2021.