Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Održana 133. izborna godišnja Skupština DVD-a Našice

DVD Našice skupština

Na sjednici je izabrano novo rukovodstvo za slijedeći petogodišnji mandat.

Uz članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, ovoj skupštini prisustvovali su predstavnici Grada predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica gosp. Krešimir Kašuba, dogradonačelnik i počasni član društva gosp. Krešimir Žagar, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Našice gosp. Danijel Matković i predsjednik Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Našice gosp. Hrvoje Žiha.

Predsjedavajući Zvonimir Ljubljanović istaknuo je suradnju s Vatrogasnom zajednicom Osječko – baranjske županije koja je u prostorima DVD Našice smjestila vježbalište za rad s izolacionim aparatima u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Unatoč smanjenim aktivnostima, radnim akcijama završena je učionica kao i trening soba vježbališta. Isto tako, tijekom cijele godine održavan je okoliš oko objekta, a uređivani su objekti, košena je trava i uređivan voćnjak. Od važnijih investicija treba istaknuti ugradnja troje segmentnih vrata na garažama u vrijednosti od 102 tisuće kuna uz financijsku potporu Osječko–baranjske županije. Bilo je i intervencija na kojima je DVD sudjelovao u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Našice ili samostalno. Financiranje društva vrši se preko Vatrogasne zajednice Našice sredstvima koja osigurava Grad Našice, a koriste se za redovnu djelatnost društva s području grada kao i kroz najam prostora montažnog objekta privatnoj firmi i prostora za vježbalište s izolacionim aparatima Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije. Suradnja s Gradom Našice je na zadovoljavajućoj razini kao i s Javnom vatrogasnom postrojbom Našice i Vatrogasnom zajednicom Našice, ali će u narednom periodu biti još puno bolja. Isto tako suradnja s udrugama grada Našica je uvijek bila na visokom nivou.

Skupština je usvojima izvješće o radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice u 2020. godini, kao i financijsko izvješće te su izabrani novi dužnosnici:

  • predsjednik: Viktor Lončarić st.
  • Zamjenik predsjednika: Marijan Gajski
  • Zapovjednik: Tomislav Ivić
  • Zamjenik zapovjednika: Robert Hren
  • Tajnik: Silvijo Vuković

U članove Upravnog odbora izabrani su Hrvoje Divjanović, Mario Ladnjak, Ilija Gavić, Mario Jurić, Josip Čolić, Branko Kardum, Marin Šarić i Darko Anđelić. Osobe koje će zastupati Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice su predsjednik Viktor Lončarić st. i zapovjednik Tomislav Ivić dok je likvidator izabran Tuna Kuricek.

U nastavku skupštine, a na prijedlog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Našice Danijela Matkovića, Zvonimir Ljubljanović je jednoglasno izabran za doživotnog počasnog predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice.

„Zbog svojih zasluga, smatrao sam kako bi ovaj prijedlog bio dobar te je tako na skupštini i jednoglasno i odlučeno. Zapovjednu funkciju započeo je obavljati davne 1997. godine i svojim radom i kao zapovjednik, ali i kasnije kao predsjednik društva jako je zadužio Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice i to ne samo na području Osječko – baranjske županije već na cijelom nivou Republike Hrvatske pa je moje mišljenje bilo da Zvonko zaslužuje tu prestižnu titulu. Isto tako moram naglasiti kako je uvijek postojala jedna dobra suradnja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice i Javne vatrogasne postrojbe Našice, pa se ponovo moram vratiti na dosadašnjeg predsjednika Zvonka Ljubljanovića i sadašnjeg dogradonačelnika gosp. Krešimira Žagara kao i pokojnog gosp. Stjepana Pintarića koji su bili inicijatori i osnivači Javne vatrogasne postrojbe Našice koja je počela s radom 1.1. 2012. godine. To je bio jedan veliki čin i mukotrpan posao kako bi se ta Javna vatrogasna postrojba Našice osnovala koja je bila jezgra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice. Dakle u ono vrijeme 7 zaposlenika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice automatizmom je prešlo u Javnu vatrogasnu postrojbu Našice i on kao prvi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Našice.

Moram istaknuti kako sam iznimno ponosan na to što su me članovi izabrali za počasnog doživotnog predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice i što su prepoznali moj rad u ovih 40 godina kako radim. Dao sam sve od sebe koliko god sam to mogao više, da ovo društvo unaprijedimo i to ne samo ja već svi mi koji djelujemo u njemu. Jedan čovjek sam ne može napraviti ništa i da nije bilo ovako dobrih članova sigurno je da niti ja ne bi bio svih ovih godina tu i uspješno ga vodio uz njihovu potporu. Mi smo razmatrali tko bi sljedeći mogao nastaviti mojim stopama i stvarno smo uzeli u obzir sve članove i kao najbolji kandidat je iskrsnuo Viktor Lončarić st. kojem ovom prilikom želim puno uspjeha u daljnjem radu, jer ovako veliko društvo nije jednostavno voditi. Isto tako nudim mu svu moguću suradnju i pomoć, a uvjeren sam da će imati i pomoć svih ostalih članova kao što sam uostalom imao i sam. – naglasio je Zvonimir Ljubljanović koji je još jednom istaknuo veliku pomoć drugih članova bez kojih sigurno ne bi mogao tako dugo biti predsjednik.

Nekoliko riječi o novoj funkciji rekao je i novi predsjednik Društva DVD-a Našice Viktor Lončarić st.:

Vremena se mijenjaju, stariji odlaze, dolaze mlađi ali vjerujem kako ćemo i dalje raditi dobro, kao i svih ovih godina. Doduše, ova korona nam je dosta otežala rad, ali će valjda i to jednom proći pa ćemo se vratiti na staro, dakle, natjecanja, vježbe usavršavanja i ono što mi kao vatrogasci najbolje radimo. Ja se nadam da ću opravdati ovo povjerenje, ali letvica je visoko podignuta za vrijeme Zvonka i ja se moram stvarno dobro potruditi da ju održavam na toj visini.

„Na području Grada Našica održana je i zadnja skupština Dobrovoljnih vatrogasnih društava i to Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice. To je kao što svi znamo i jedno najveće društvo, kako po resursima, ali tako i po broju članova, opremom i slično. Ne smijemo zaboraviti da Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice ima vrhunsku opremu na svjetskoj razni koja je vrlo zahtjevna i predstavlja jednu visoku razinu opreme za vježbe vatrogasaca. Ovo društvo je na zavidnom nivou i ovom prilikom im se moram zahvaliti na nesebičnom radu. Onu poruku koju sam ja htio danas reći, a to je naravno prije svega ispred Grada Našica, da ćemo i dalje raditi na zajedništvu i da nam je od izuzetne važnosti njihov humanitaran rad, prije svega s djecom. Djecu je, kako sam uostalom na svim skupštinama i ponavljao, tako sam to ponovio i danas gdje sam vidio veliki broj mladih, najteže animirati pogotovo za ovako humanitaran rad, volonterski koji u svakom slučaju doprinosi i zaštiti naših građana i imovine, točnije sigurnosti u Našicama. Na ovoj skupštini želim poslati jednu jasnu poruku, a to je zajedništvo koje je jako izraženo u vatrogastvu i koje ćemo i mi nastaviti njegovati. Zbog toga sam se dao na raspolaganje s našim gradskim resursima, što god bude trebalo, dakle, od logistike pa tako i bilo koje druge pomoći. Isto tako naglasio sam i suradnju između Javne vatrogasne postrojbe Našice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, ali tako i svih ostalih društava, pa tako i našeg novog predsjednika Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Našice, koji je imenovan s usklađivanjem sa zakonom i statutom gospodinom Hrvojem Žiha. U njega također polažem velike nade i znam da je čovjek koji je sposoban i kompetentan za vođenje takvog vijeća i koji će sigurno doprinijeti ovom radu.
Skupštini je prisustvovao i počasni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našica i dogradonačelnik Grada Našica gosp. Krešimir Žagar:

Za mene osobno je ovo jedan vrlo emotivan trenutak i to sam danas i naglasio svim članicama i članovima društva. Predaja dužnosti, točnije odgovornosti s dosadašnjeg vodstva kolege Zvonka Ljubljanovića prema Viktoru Lončariću st., locirala je sve ono što smo proživjeli zajedno, odnosno onaj dobar odnos koji smo imali Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice i ja osobno kao gradonačelnik. Toliko sigurnosti, osjećaja pouzdanja kada smo znali da imamo toliko spremne ljude koji će pomoći spašavati živote, zdravlje i imovinu naših sugrađana, pa je to i meni bilo puno lakše u vođenju Grada Našica. Sjetimo se samo svih intervencija, poplava, požari, tehničke intervencije, olujnih vjetrova koje smo zajedno proživljavali i na tome sam im ja iznimno zahvalan. Bilo je tu naravno i raznih druženja, odlazaka na natjecanja, nagrade koje su osvajali i promicali vatrogastvo i Našice diljem cijele Republike Hrvatske.

Priznanje za 10 godina rada u društvu dobili su Marin Minarek, Mateo Vukomanović, Manuel Nemet, Sven Brkanić i Filip Hajmiler

Priznanje za 20 godina rada u društvu dobili su Filip Krolo i Martin Resler

Vatrogasni veteran Petar Jukica

Za počasnog doživotnog predsjednika DVD-a Našice izabran je Zvonimir Ljubljanović

Diplome za osvojen turnir u kartanju strateške igre “bela” koji se svake godine održava u čast pok. vatrogasca Viktora Lončarića dobili su:
Marko Radačić i Marijan Gajski.

Tekst & foto: Marijan Gajski – DVD Našice

Objavljeno: 25.03.2021.