Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

DVD Belišće preuzelo vatrogasno vozilo iz Engleske

primopredaja kneževi vinogradi vatrogasna vozila

Vozni park DVD Belišće na Florijanovo obogaćen za još jedno vatrogasno vozilo – iz Engleske.

Blagdan Sv. Florijana (4. svibanj) zaštitnik vatrogasaca, članovi DVD-a Belišće obilježili su sudjelovanjem na jutarnjoj svetoj misi u znak štovanja i zahvale svom zaštitniku uz zagovore da čuva sve vatrogasce u izvršavanju svojih zadaća i mještane od požara i ostalih nepogoda.
Ovo Florijanovo posebno će se pamtiti jer je središnja vatrogasna postrojba Belišće postala bogatija za jedno vatrogasno vozilo, koje je nabavljeno iz Engleske.


U organizaciji Vatrogasne zajednice Baranja i profesora Visokog učilišta za vatrogastvo u Engleskoj KEVINA RUANE i GRANTA SMITH iz Nottinghama, te podrške Osječko-baranjske županije, gradova i općina gdje su vozila stigla i Vatrogasne zajednice osječko-baranjske županije pristupilo se realizaciji nabavke polovnih vatrogasnih vozila iz Engleske odnosno grada Nottinghama. Ovom projektu najveći doprinos su dali tajnica VZ Baranja Renata Čete i predsjednik VZ Baranja Zdenko Čarapar od kojih je krenula incijativa i kontakti do potpune realizacije.
Iz Nottighama 01.05.2019. godine je dovezeno 6 vatrogasnih vozila u Kneževe Vinograde, gdje je 02. i 03. svibnja bila obuka operativnih članova DVD-a koji će vozila preuzeti od strane profesionalnih vatrogasaca iz Engleske. Obuka se sastojala od upoznavanja s samim vozilom, radom s pumpom za vodu na vozilu, vatrogasnim ljestvama, prijenosnom motornom pumpom za vodu i hidrauličnim alatom za tehničke intervencije. U obuci su sudjelovali članovi DVD-a Belišća: Mario Karapetrić, Marko Ivić, Ivan Vincetić, Matej Fumić i Anđelko Kiš.

03. svibnja 2019. godine u Vukovaru održan je susret Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović s profesorima Kevinom Ruane i Grantom Smitom, te Zdenkom Čarapar i Renatom Čete koji su nosioci ovog projekta, gdje su se zadržali u kratkom razgovoru.

04. svibnja 2019. godine u Kneževim Vinogradima uz nazočnost Župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušić, zamjenika župana Gorana Ivanović, zamjenika gradonačelnika Belišća Domagoja Varžić i ostalih načelnika i gradonačelnika čija su mjesta dobili vozila, predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice osječko-baranjske županije Nikice Mužević i Zdravka Cvenić, te profesora Kevina Raune i Granta Smith s svojim kolegama profesionalnim vatrogascima iz Engleske, uz veliki broj članica i članova DVD-a koji su vozila preuzeli: JVP Beli Manastir, Belišće, Ladimirevci, Josipovac Punitovački, Karanac i Petlovac, obavljena je primopredaja vozila. Uz vođenje tajnice VZ Baranja Renate Čete, nazočnima su se obratili prigodnim riječima predsjednik VZ Baranja Zdenko Čarapar, župan Ivan Anušić i profesor Kevin Ruane, nakon čega je uslijedila posveta vatrogasnih vozila i uručenje ključeva.


Ključeve vatrogasnog vozila DENNIS pod oznakom X781CUY za DVD Belišće, uručio je župan Ivan Anušić zapovjedniku Dubravku Čovčić uz nazočnost predsjednika Slavka Milekić i vozača Ivana Vincetić.
Nakon preuzimanja vozila uz kratko uzajamno druženje svih sudionika, vatrogasno vozilo je dovezeno u središnju vatrogasnu postrojbu Belišće.
Nabavka vatrogasnog vozila DVD-u Belišće je veliki korak u pomlađivanju i suvremenijem opremanju voznog parka koje će zasigurno osigurati kvalitetniju i još bržu vatrogasnu intervenciju, a što će povećati sigurnost i bolju zaštitu Grada Belišća.

ZAPOVJEDNIK VZG BELIŠĆE — Dubravko Čovčić

Objavljeno: 08.05.2019.