Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Povećan broj požara na otvorenom prostoru

djakovo_glas_slavonije

Od ponedjeljka 28. lipnja do 01. srpnja na području Osječko-baranjske županije bilo je 14 intervencija zbog požara otvorenog prostora

Zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta velik je rizik od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Samo od ponedjeljka 28. lipnja bilo je ukupno 14 intervencija na otvorenom prostoru i to na području odgovornosti DVD Donji Miholjac (1), JPVP Belog Manastira (2), DVD Trnava (1), DVD Đakovo (1), DVD Bilje (1), DVD Darda (2), DVD Kešinci (2), JVP Osijek (3) te JVP Čepin (1). Uz navedene postrojbe u intervencijama su sudjelovali i DVD Silaš i DVD Semeljci.


Temeljem zadaća iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. g. kojega je donijela Vlada RH, vatrogasne postrojbe osigurale su punu pripravnost ljudskih i tehničkih potencijala za slučaj izbijanja velikih požara na otvorenom prostoru. U periodu od početka do završetka žetvenih radova u svim središnjim vatrogasnim postrojbama u Osječko-baranjskoj županiji ustrojeno je vatrogasno dežurstvo od 00,00 do 24,00 sata. U ostalim vatrogasnim društvima ustrojeno je vatrogasno dežurstvo od 09,00 do 21,00 sati.

Prenosimo: Glas Slavonije (S.Lacić, 01. srpnja): “Goran Ivković, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, upozorava građane na dodatan oprez.

Od 1. svibnja do 30. listopada zabranjeno je loženje i paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru. Dakle, nema “samo malo ću spaliti otpada” na bilo kojoj javnoj površini i poljoprivrednom zemljištu. Za izazivanje požara iz nehaja propisane su visoke novčane kazne, a ako usto netko strada, predviđen je i zatvor. U tijeku je žetva i Hrvatska vatrogasna zajednica izdala je zapovijed da se vatrogasna društva stave u pripravnost. Pojedine lokalne samouprave organizirale su i građane na svom području koji imaju traktore s plugovima, kako bi u slučaju požara mogli zaorati prostor oko vatre i tako spriječiti njegovo širenje. Pravne i fizičke osobe dužne su i pojačano održavati vozila, odnosno temeljito ih čistiti od pljeve, prašine, slame i sličnog – upozorava Goran Ivković.

I policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prije svega u šumama i na poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate na kontrolu vatre ili upotrebu lakozapaljivih predmeta koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Uz direktnu materijalnu štetu prouzročenu požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje. Također, pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru i na poštovanje odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog podrijetla, kojima su propisani uvjeti za spaljivanje. Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u svojoj okolini i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112 – poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske”.

Objavljeno: 02.07.2021.