Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

POŽAR ODLAGALIŠTA OTPADA U BELIŠĆU

Požar Belišće otpad

Izvješće požara u Belišću napravio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Belišće, Dubravko Čovčić

Dana 14.08.2021. godine u 14:10 sati od Županijskog vatrogasnog operativnog centra zaprimljena je dojava o izbijanju požara na belišćanskom odlagalištu opada.


Na mjesto požara od kuda se odmah počeo širiti gusti crni dim, u kratkom vremenu su stigli vatrogasci DVD Belišća, a nedugo iza njih i sva raspoloživa vozila i cisterne Dobrovoljnih vatrogasnih društava prigradskih naselja. Požar nije ugrožavao objekte i instalacije na odlagalištu, niti one i blizini.


Na požaru je angažirano ukupno 44 vatrogasaca koji su prvotno požarište stavili pod nadzor u nastojanju lokalizacije požara i sprečavanja njegovog širenja. Visoka temperatura (35 C) i vjetar otežavao je gašenje, a što je utjecalo da vatra razvija vrlo visoku temperaturu. Nakon lokalizacije požara pristupilo se gašenju i uz pomoć radnih strojeva komunalnog poduzeća prekrivanje s zemljom i pijeskom opožarene površine.
Na požarištu su sudjelovali DVD Belišće s 4 vozila , DVD Bistrinci i Gat s navalnim vozilom, DVD Bocanjevci i DVD Veliškovci s traktorskom cisternom „Belje“, a DVD Vinogradci i Tiborjanci su dali doprinos u ljudstvu. Zbog potrebe dovoza vode u ispomoći su sudjelovala 4 operativna člana DVD-a Valpovo s autocisternom.


Razvojem situacije na požarištu, zapovjednik intervencije Dubravko Čovčić je oko 19,00 otpustio dio vatrogasaca s vozilima koji su napustili požarište (DVD Valpovo, DVD Bocanjevci, DVD Veliškovci, DVD Bistrinci, DVD Vinogradci i DVD Gat).
DVD Belišće sa dva navalna vozila nastavili su dežurstvo i gašenje pojedinih mjesta gdje se razvijao plamen, uz aktivno sudjelovanje radnih strojeva na prekrivanju požarišta sve do konačnog prekrivanja cjelokupne opožarene površine, gdje potom više nije bilo izdimljavanja i napustilo je prostor odlagališta otpada 15.08.2021. godine u 17,34 sati.


S obzirom na ovogodišnji učestaliji broj požara odlagališta otpada i ranijih iskustava gašenja istih, akcija gašenja uspješno je okončana u kratkom vremenu, te se ovom prilikom zahvaljujem svim operativnim članovima DVD-a s područja Vatrogasne zajednice grada Belišće koji su nesebičnim radom i naporima doprinijeli akciji gašenja i članovima DVD-a Valpovo na ispomoći u dobavi vode.
Cjelokupnom akcijom spriječeno je onečišćenje zraka i normalan život mještana Grada Belišća i okolice.

Dubravko Čovčić, zapovjednik

Objavljeno: 17.08.2021.