Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Preminuo je Viktor Pranjković

Viktor Pranković

Istaknuti član naše vatrogasne obitelji preminuo je nakon duge i teške bolesti u 81 godini života.

Viktor Pranjković u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo uključio se 1960. godine. Osposobljavanje za zvanje vatrogasac prošao je 1964. godine te je u svom dugom aktivnom vatrogasnom stažu sudjelovao u brojnim osposobljavanjima te je 1979. godine stekao zvanje Viši vatrogasni časnik. Uz to uspješno je završio i programe usavršavanja za specijalnosti: strojar, akcidenti s opasnim tvarima i aparati za zaštitu dišnih organa. Obavljao je brojne odgovorne dužnosti u vatrogastvu kako matičnog DVD Đakovo tako i na razini Vatrogasne zajednice Đakovštine čiji je bio i zapovjednik. Viktor Pranjković obavljao je i dužnost županijskog vatrogasnog zapovjednika do 2000.te godine. Bio je vrlo aktivan na području osposobljavanja te je osim što je ista organizirao i provodio također napisao i priručnik za osposobljavanje vatrogasaca za zvanje vatrogasni dočasnik što predstavlja i krunu njegovog uspjeha u vatrogastvu.

Vikor je bio i aktivan član Puhačkog orkestra DVD Đakovo i to od 1959. godine te je sudjelovao u radu orkestra a tu ljubav prenio je i na svog sina. Za svoj dobrovoljni rad u vatrogastvu primio je brojna priznanja i odlikovanja od kojih valja istaknuti spomenicu za 60 godina rada u vatrogastvu, spomenicu vatrogasni veteran, zlatnu vatrogasnu medalju, zlatnu vatrogasnu plamenicu te Odlikovanje za posebne zasluge. Bio je aktivan i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tomašanci kao izvršujući član.

Ispraćaj našeg cijenjenog kolege Viktora biti će na gradskom groblju u Đakovu, u utorak 28. svibnja s početkom u 14:00 sati.

Objavljeno: 27.05.2024.