Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Prenosimo (Glas Slavonije):”Veliki požar uništio pogone Silvan grupe u Valpovu”

Požar u Valpovu

U gašenju požara u Valpovu koji je izbio u četvrtak, 22. travnja oko 17 sati sudjelovalo je 50 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila.

Požar je zahvatio je pogone za obradu drva, dio skladišta i silos za piljevinu. Šteta je ogromna. Gusti crni dim koji je u četvrtak nešto poslije 17 sati prekrio nebo nad Valpovom, te zvuk policijskih i vatrogasnih sirena, zorno su govorili o velikom požaru koji je iznenada izbio na poznatom Zelenom brijegu u dvorištu tvrtke Silvan grupa d.o.o. u Valpovu, a koji je prestrašio i uznemirio Valpovčane.

Golemi požar u tvrtki koja se inače bavi drvoprerađivačkom djelatnošću proširio se iznimno brzo i zahvatio veliki dio proizvodnih prostora, a gotovo pedesetak vatrogasaca nadljudskim je snagama puna dva sata gasilo otvorenu buktinju u vrlo naseljenom dijelu grada. Požar je stavljen pod kontrolu tek nešto nakon 19 sati, a još cijelu večer vatrogasci su nastavili sanirati požar te cijelu noć ostali dežurati na požarištu. Srećom, ljudskih žrtava u požaru nije bilo, no materijalna šteta je golema.

22.04.2021., Valpovo – Veliki pozar izbio je u tvrtki za preradu drva i stolariju u Valpovu. Ozlijedjenih na srecu nema, a ocevidom ce se saznati sto je uzrok pozara. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

O intenzitetu požara i brzini širenja vatre koja je gutala sve oko sebe najbolje svjedoči podatak da je nekolicina građana čiji su automobili bili parkirani u blizini požarišta, u panici jedva uspjela skloniti svoje automobile na sigurno, a temperatura je već na ulazu u tvrtku, koji je od buktinje udaljen deset i više metara, bila nepodnošljiva.

Premda je u vrijeme zaključivanja ovog broja gašenje požara još uvijek trajalo, doznajemo da su potpuno izgorjeli pogoni za obradu drva tvrtke, jedan dio skladišta i jedan silos za piljevinu, ali da su vatrogasci ipak uspjeli od plamena spasiti sve obiteljske kuće u susjedstvu, upravnu zgradu tvrtke, drugi dio skladišta i obje sušare. Kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Valpovo i Vatrogasne zajednice Grada Valpova Stjepana Koškija, vatrogasci DVD-a Valpovo na teren su na Zeleni brijeg nakon dojave izišli odmah poslije 17 sati, a zbog zahtjevnosti i obujma požara u pomoć su im ubrzo priskočili i vatrogasci iz DVD-a Zelčin, Marjančaci, Ladimirevci, Petrijevci i Belišće. Požar je tako u jednom trenutku gasilo čak 50 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila, a kad je stavljen pod kontrolu, ostalo ih je još 40 u akciji gašenja.

  • Kada smo došli na požarište, cijeli je sektor već bio u plamenu, krovište je gorjelo i sve je buktjelo, pa smo prvo morali spriječiti širenje požara na susjedne kuće i okolne zgrade, s obzirom na to da je požar već bio zahvatio jednu šupu u susjedstvu. U tome smo srećom uspjeli, no šteta koja je nastala iznimno je velika – poručio je Koški dodajući da tek predstoji utvrđivanje uzroka požara.

Lidija Aničić, Glas Slavonije, 23.04.2021.

Objavljeno: 23.04.2021.