Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Prenosimo: VELIKI POŽARI U BELJEVINI I BELIŠĆU (Glas Slavonije)

Požar odlagališta Belišće

Dva velika požara koja su buknula u subotu 14. kolovoza izazvala su intervenciju čak 11 vatrogasnih postrojbi.

U iznenadnom požaru koji je u subotu, oko 15.47 sati, planuo u tvrtki za proizvodnju namještaja Feniks drvo u Beljevini, nedaleko od Našica, izgorjelo je skladište repromaterijala.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, vatra nije oštetila susjedne objekte u poslovnom krugu. Požar je gasilo 20-ak vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Beljevine, Šaptinovaca i Našica te je lokaliziran oko 17 sati. ‘‘Radnici nisu bili u pogonu, jer im je završilo radno vrijeme. Miris dima i paljevine primijetili su susjedi koji su dojavili požar. Izgorjela je zgrada u kojem je bila rezana građa, iverica i ostali repromaterijal. Ne zna se koliko je repromaterijala izgorjelo u požaru‘‘, rekao nam je pouzdan izvor.


Tvrtka zapošljava 40 radnika koji će u ponedjeljak biti na svojim radnim mjestima. ‘‘Teško je za sada reći i kolika je materijalna šteta od ovog požara. Policija i protupožarni inspektor u nedjelju su izišli na požarište kako bi utvrdili uzroke požara. Postoji više mogućih uzroka požara, a što je točno uzrok nastanka požara, znat će se nakon očevida. Unatoč požaru, radnici počinju s radom u ponedjeljak‘‘, izjavio je izvor blizak vlasnici tvrtke koja se nalazi na godišnjem odmoru.

Tvrtka Feniks drvo d.o.o. orijentirana je na proizvodnju finalnih proizvoda od drveta i opremanje objekata, uglavnom na kuhinje i ugradbene ormare. Proizvodni program uključuje i prednje fronte za namještaj u hrastu, bukvi i jasenu. Namještaj se proizvodi od masivnog drva hrasta, bukve i jasena.
Vatreno je bilo i u Belišću, gdje je 50-ak vatrogasaca iz osam vatrogasnih društava belišćanskog i valpovačkog kraja uspjelo lokalizirati, a potom i potpuno ugasiti veliki požar na deponiju otpada u Belišću. Unatoč velikom dimu koji se vidio i s udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara, okolne obiteljske kuće nisu bile ugrožene požarom.

Vatrogasci iz Belišća odmah su nakon dojave došli na intervenciju, a kako nije prvi put ove godine da gori na istom deponiju, a i ovaj put riječ je o požaru velikih razmjera, odmah su alarmirana okolna dobrovoljna vatrogasna društva. Stanovnicima koji stanuju u blizini savjetovalo se preko lokalnih medija, u vrijeme vatrogasne intervencije, da zbog smrada i gustog dima zatvore prozore i izbjegavaju boravak na otvorenom.

A uz vatrogasce Belišća s vatrom su se na odlagalištu komunalnog otpada borili i vatrogasci iz obližnjih Bistrinaca, Tiborjanaca, Veliškovaca, Vinogradaca, Gata, Bocanjevaca i susjednog grada Valpova. Inače, ovo je već treći veći požar na istom mjestu. Neslužbeno doznajemo kako nije isključen ni ljudski faktor kao uzrok požara.

Vatrogasci za vikend i u petak nisu mirovali ni drugdje u Osječko-baranjskoj županiji. Intervenciju u subotu imali su i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Darda. Oni su intervenirali zbog dojave o požaru trave, smeća i niskog raslinja kod starog smetišta u Dardi. Kako prenosi Županijski centar 112 Osijek, u petak su intervenirali i vatrogasci Zelčina i Harkanovaca, koji su gasili požar strništa i slame na površini od 25 hektara kod Zelčina.

DIMILO SE IZ VOZILA KOD KOZJAKA
Iz vatrogasnog doma na intervenciju su izišli i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bilje. Njima je u petak dojavljeno da se dimi iz vozila između naselja Lug i Kozjak. Nakon desetak minuta vatrogasci su bili na mjestu intervencije, no potrebe za gašenjem ipak nije bilo. U vrijeme visokih dnevnih temperatura nisu neuobičajeni požari na vozilima. U većini slučajeva radi se o kvaru na električnim instalacijama, a posljedica je požar u predjelu motora, koji nerijetko završi potpunim uništenjem vozila.

Lidija Aničić, Glas Slavonije, 15. kolovoza 2021. godine

Objavljeno: 16.08.2021.