Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

Programi osposobljavanja i usavršavanja

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije organizira programe osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca.

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije organizira slijedeće programe osposobljavanja i usavršavanja:

 1. PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA SPECIJALNOST „VEZIST“ –
  Usavršavanje za specijalnost vezist traje 20 školskih sati, od čega je 12 sati teorijski dio, a 8 sati vježbovni dio.
 2. PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA SPECIJALNOST „TEHNIČKE INTERVENCIJE“
  Usavršavanje specijalnosti za spašavanje pri tehničkim intervencijama traje 30 školskih sati, od čega je 8 sati teorijski dio. a 22 sata vježbovni dio.
 3. PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA SPECIJALNOST „APARATI ZA ZAŠTITU DIŠNIH
  ORGANA“
  Usavršavanje za specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa traje 30 školskih sati. od čega je 12 sati teorijski dio, a 18 vježbovni dio.
 4. PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA SPECIJALNOST „STROJAR“
  Usavršavanje za specijalnost – strojar traje 24 školska sata, od čega je 12 sati teorijski dio, a 12 sati vježbovni dio.
 5. PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA SPECIJALNOST „BOLNIČAR“
  Usavršavanje za specijalnost – bolničar traje 30 školskih sati, od čega je 15 sati teorijski dio, a 15 sati vježbovni dio.
 6. PROGRAM OBUKE NA SIMULATORU PLAMENIH UDARA
  Program se izvodi u dva dana od čega se prvi dan izvodi teorijska nastava (petkom popodne, 4 školska sata) a subotom se izvodi praktična nastava u Simulatoru plamenih udara (8 školskih sati).
 7. PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ZVANJE „VATROGASNI ČASNIK“
  Osposobljavanje traje 100 školskih sati, od čega je 58 sati teorijski dio, a 42 sata vježbovni dio a mogu mu pristupiti osobe koje imaju najmanje srednju stručnu spremu i dvije godine djelatnog staža u zvanju vatrogasnog dočasnika I. klase. Osposobljavanju za zvanje vatrogasnog časnika mogu pristupiti i osobe koje imaju završen sveučilišni dodiplomski studij, stručni dodiplomski studij ili poslijediplomski studij i dvije godine djelatnog staža u udruzi dobrovoljnih vatrogasaca, a da prije toga nisu stekli nikakvo zvanje.
 8. PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA ZVANJE „VATROGASNI ČASNIK 1 KLASE“ Osposobljavanje za zvanje vatrogasni časnik 1 klase traje 8 sati teorije a mogu mu pristupiti osobe koje imaju najmanje dvije godine djelatnog staža u zvanju vatrogasnog časnika.

Kandidati se prijavljuju putem nadležne vatrogasne zajednice do 30. listopada za sve programe osposobljavanja i usavršavanja kako bi se mogli odrediti termini početka osposobljavanja. Nakon toga će se pojedinačna prijava obaviti putem „Vatroneta“. PRIJAVNICA

Svi programi provode se u poslijepodnevnim satima te subotom i nedjeljom.

Objavljeno: 22.10.2019.