Prijava hitnog slučaja 112 • Vatrogasci 193

VATROGASCI U TIJELOVSKOJ PROCESIJI

Tijelovo Vatrogasci Belišće

Tijelovska procesija održana je 16. lipnja u Veliškovcima i Belišću.


Ove je godine po četvrti puta, u četvrtak, 16. lipnja, Tijelovska procesija u Belišću, krenula nakon jutarnje mise i obuhvatila je tri postaje – kod zgrade gradske uprave, u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata te u župnom dvorištu. Četvrta postaja, koja je inače bila na središnjem belišćanskom Trgu Ante Starčevića i ove je godine izostavljena zbog radova koji se ondje odvijaju.


Ispred Tijelovske procesije po tradiciji hodaju djevojčice koje put posipaju ružinim laticama, prije nego onuda prođe svećenik, noseći Presveti Oltarski Sakrament. I ove su godine baldahin (nebo) nad Presvetim nosili belišćanski vatrogasci, a za njima su pjevajući i moleći išle sve generacije vjernika. Treba reći i da je svaku od tri sjenice uredila po jedna grupa vjernika iz Belišća, Bistrinaca i Kitišanaca, a procesiju je predvodio župnik fra. Marko Neretljak.

Također nešto kasnije Tijelovsku procesiju u Veliškovcima je predvodio župnik Vjekislav Lulić hodajući svojim pukom ulicom Kralja Tomislava gdje su bile postavljene tri sjenice koju su svaku po jednu ukrasili vjernici Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca. Ujedno učešće u procesiji i noseći baldahin imali su zajednički vatrogasci DVD-a Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca.
Tijelovska procesija, započinje nakon mise, tako što svećenik, u bijelom plaštu, najprije stavi Sakrament u pokaznicu, okadi ga zaogrnut velumom (posebnim ukrašenim platnom), uzme monstrancu (pokaznicu, odnosno liturgijski predmet u koji se stavlja i svečano štuje hostija) te krene prema narodu pod baldahin. Procesija zatim pjevajući euharistijske ili druge pjesme ide prema svakoj od postaja, kod kojih slijedi prigodna Služba riječi.


Dubravko Čovčić

Objavljeno: 17.06.2022.